ßßß
2 szklanki mąki pszennejnie cała szklanka cukru1 kostka masła1 jajko (gdy małe dać dwa)szczypta soli3 jabłkaMąkę mieszamy z solą i cukrem.Dorzucamy pokrojone w kostki masło i całe jajko.Wszystko szybko wyrabiamy rękoma aż powstanie miękkie, lekko lejące się ciasto.Wkładamy na 30 min do lodówki.Jabłuszka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki.Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części, jedną większą którą rozwałkujemy na ok.1cm placek( lub po prostu zalepiamy blaszkę kawałek po kawałku) i kładziemy na blaszkę do tart, którą uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem (ja posypuję jeszcze bułką tartą, bo lubię ;) ).Wykładamy owoce na wierzch ciasta.Z pozostałego kawałka ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy nimi owoce.Piec ok.20-30min w 180st.CPo wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Upiekłam wczoraj wieczorem tartę głównie po to, by wykorzystać lemon curd, który ostatnio zrobiłam. Położyłam go na kawałku ciasta, smakowało niesamowicie! Polecam!