Wykonanie
Śniadanie mistrza!
Co tu dużo gadać. Łapać za mikser i zabierać się do roboty! Oto śniadanie mistrza :)Składniki na porcje dla 2-3 osób:1
jabłko – duże250g
jogurtu naturalnego1
jajko - całeszczypta
soli1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki proszku dopieczenia3 i ½ łyżki
mąki – czubate
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę – mniej więcej 1cm wielkości.
Jajko miksować ze szczyptą
soli przez 1-2 minuty. Dodać
jogurt oraz
cukier i jeszcze chwile pomiksować.Proszek i
mąkę przesiać przez sitko – w ten sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem.Dołożyć pokrojone
jabłko i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je
ciastem.Smażyć na rozgrzanym
oleju, nakładając ciasto łyżką.Gotowość
oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany
olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach
zrobi się zapieczona skórka i
olej nie będzie wsiąkał w ciasto.Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku.Z patelni zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Jeść posypane
cukrem pudrem lub domowym
cukrem waniliowym.Smacznego! :)