Wykonanie
Jest niedziela, są więc burgery. Bo od paru już tygodni mamy cykl burgerowy, co niedzielę właśnie. Ostatnio uraczyliśmy was niesamowitym burgerem z
serem pleśniowym (KLIK), teraz zaś
pora na prawdziwą bombę atomową: 300 g soczystej
wołowiny, ocean
majonezu i dwa plastry aromatycznego
boczku. Lekko pikantne, mocno sycące. Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane cholesterolem
serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest tego warty!
Bułki hamburgerowe z
sezamem (z TEGO przepisu)mielony
antrykot (3x100 g na osobę)
ser comté (po 3 plasterki na osobę)cienkie plastry
surowego boczkuogórek kiszonysałata lodowakilka kropli
Tabascokeczup (KLIK)
majonez (KLIK)
sól,
pieprzI teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami:Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry
boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale
boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły.
Sałatę kroimy w cienie paski,
ogórka i
pomidora na plasterki.
Ser też na cienkie plasterki.
Mielone mięso solimy i
pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od
bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
mięso odpoczęło.W misce mieszamy
majonez z kilkoma kroplami
tabasco.Kroimy
bułki na pół i obie strony smarujemy
keczupem. Na dolnej części
bułki układamy trochę
sałaty i kładziemy kotleta. Smarujemy
majonezem. Na to
pomidor,
ogórek i
ser. Następnie znowu kotlet i
majonez,
ser i
boczek. I znowu kotlet,
majonez,
ser i
sałata. Przykrywamy górną częścią
bułki posmarowaną
keczupem. Wasze
serce was za to znienawidzi, ale żołądek pokocha.Smacznego!Przepis inspirowany książką Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)