Wykonanie


Dzisiaj kolejne podejście do hamburgera. Ten z zeszłej niedzieli (KLIK) był pyszny więc nie ustajemy w bojach, chcemy więcej i smaczniej! :) Tym razem amerykański klasyk, typowy burger zza oceanu, w
bułce obsypanej
sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny.
bułki hamburgerowe z
sezamem (z TEGO przepisu)150 g mielonego
antrykotu na osobę1 pasterek
sera cheddar na osobę
sałata lodowaczerwona cebulapomidorkiszony ogórekprzyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO przepisu)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony
pieprzolejSałatę kroimy w cienkie paski,
ogórka na plasterki,
cebulę w krążki.
Cebulę podsmażamy na
oleju z odrobina
soli i
pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć.
Mielone mięso solimy i dodajemy
przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od
bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby
mięso odpoczęło.
Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy
majonezem, a górę
keczupem. Na dole układamy
sałatę. Na to
cebulę i burgera. A na nim
ser,
pomidor i
ogórek. Przykrywamy górą
bułki i zjadamy :)Podajemy z frytkami (z TEGO przepisu).Smacznego!Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)