Wykonanie


Lubicie wędlinki? Tak? A lubicie
wędliny, w których jest więcej E,
skrobi ziemniaczanej,
białka sojowego, sztucznych aromatów,
cukrów, polepszaczy i
MOMu niż prawdziwego mięska? Zapraszamy zatem do pobliskiego supermarketu po pompowana
wodą wędlinkę, która będzie oślizgła już po dwóch dniach. A jeśli macie ochotę na tradycyjny i zdrowy smak to zapraszamy do nas i na portal Dobra
Kiełbasa po przepisy i akcesoria do wyrobu pysznych i smacznych
wędlin. A konkretnie do nas po przepisy, a do Dobrej
Kiełbasy po akcesoria.Dziś mamy dla Was coś co pierwotnie miało być roladą, ale stało się przekładańcem :)Potrzebujemy:ok. 1 , 5 kg podudzi drobiowychok. 30 dkg
szynki wieprzowej1 łyżeczka
majerankupół
cebuli albo jedna małaok. 1,5 łyżeczki
żelatynysól i
pieprz1 łyżka suszonej posiekanej
pietruszki1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżka
masła1.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle.
Mięso z
szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy
majeranek, 1 łyżeczkę
żelatyny, podsmażoną
cebulkę, doprawiamy
solą i
pieprzem i dobrze wyrabiamy.2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W
mięso wcieramy
czosnek, solimy,
pieprzymy i posypujemy
słodką papryką.3. Do
szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy
połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej
żelatyny i połową
pietruszki. Na to kładziemy masę z
szynki, posypujemy resztą
pietruszki i
żelatyny i przykrywamy resztą
mięsa z podudzi.4. Woreczek skręcamy i zamykamy
szynkowar.5. Wstawiamy do garnka z zimna
wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie zostawiamy
szynkowar w garnku do wystygnięcia
wody i wyjmujemy.6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin.7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej
wody, aby łatwiej było wyjąć
wędlinę.8. Zajadamy z domowym
chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :)Smacznego!
MadziaDo przygotowania tej
wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej
Kiełbasy:

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)