Wykonanie
Dzisiaj pochwalę się daniem wykonanym przez mojego
Męża. Pyszne
małże w jeszcze lepszym,
winno-
śmietanowym sosie... Musicie spróbować.Wybaczcie kiepskie zdjęcie, ale danie pachniało tak nieziemsko i kusiło, że nie mogłam się oprzeć i przed zjedzeniem zrobiłam tylko jedną szybką fotkę.potrzebne składniki:1 kg
małży,200 ml śmietany18%,100 g
masła,300 ml
białego wina,1 biała
cebula,pół pęczka
koperku,pół pęczka
pietruszki,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany.
Małże dokładnie myjemy, te otwarte delikatne stukamy, jeśli się nie zamkną, znaczy, że są zepsute - wyrzucamy.
Cebulę szklimy na
maśle. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
małże, następnie zalewamy je
winem, Dusimy do momentu, aż
małże się otworzą, dodajemy
śmietanę, drobno posiekane
koperek i
pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.