Wykonanie
jaką będą
małże gotowane w
białym winie.Te cudowne
mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z
makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z
mięsem wieprzowym.
Często zdarza się ze
małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak.Jednak powinniśmy być otwarci na nowe doznania smakowe gdyż
małże są źródłem pełnowartościowego
białka, oraz bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, wit. A i D.Niedobór tych witamin może doprowadzić nasz organizm do chorób takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne i żołądkowe.Ponadto
małże morskie są bogate w wapń oraz w cynk, który korzystnie wpływa na stan naszych włosów i paznokci.Cynk odpowiada również za popęd seksualny przez co często
mięczaki te nazywane są kulinarnymi afrodyzjakami.Oprócz wymienionych witamin i pierwiastków,
małże są niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu we
krwi oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów.Składniki:700 g
małży100 ml
białego wina pół słodkiego1/2
cebuli1 ząbek
czosnkuliść laurowymasłocytrynasól i
pieprzPrzejdźmy więc do przygotowania, które jest naprawdę bardzo proste :)
Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy trochę
masła, do którego dodajemy drobno posiekaną
cebulę i rozgnieciony
czosnek.Gdy
cebula się zeszkli - wlewamy
wino oraz dodajemy
liść laurowy,
pieprz (ok 3 ziarenka),
sól (wg uznania) i czekamy aż wszystko się zagotuje.Gdy
wywar zawrze, wyciskamy jeszcze do niego sok z ok 1/3
cytryny i wrzucamy oczyszczone
małże.Pamiętajmy by wyrzucić te które przed gotowaniem były już otwarte!Gotujemy
małże pod przykryciem na dużym ogniu do momentu, aż się otworzą (ok 5 minut).W międzyczasie możemy przemieszać je ruszając patelnią, gdyż te które są bliżej dna szybciej się otworzą.Gdy będziemy gotowali je dłużej to
mięso stanie się twarde i wysuszone dlatego czas jest tutaj naprawdę ważny.Po tym czasie przekładamy
małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić.Następnie lekko skrapiamy je
wywarem i gotowe!My udekorowaliśmy je jeszcze
koperkiem ale możecie do tego użyć
pietruszki lub
kolendry!
SMACZNEGO ! :)