ßßß Cookit - przepis na Małże gotowane w białym winie.

Małże gotowane w białym winie.

nazwa

Wykonanie

jaką będą małże gotowane w białym winie.
Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z mięsem wieprzowym.
Często zdarza się ze małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak.
Jednak powinniśmy być otwarci na nowe doznania smakowe gdyż małże są źródłem pełnowartościowego białka, oraz bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, wit. A i D.
Niedobór tych witamin może doprowadzić nasz organizm do chorób takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne i żołądkowe.
Ponadto małże morskie są bogate w wapń oraz w cynk, który korzystnie wpływa na stan naszych włosów i paznokci.
Cynk odpowiada również za popęd seksualny przez co często mięczaki te nazywane są kulinarnymi afrodyzjakami.
Oprócz wymienionych witamin i pierwiastków, małże są niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów.
Składniki:
700 g małży
100 ml białego wina pół słodkiego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
liść laurowy
masło
cytryna
sól i pieprz
Przejdźmy więc do przygotowania, które jest naprawdę bardzo proste :)
Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy trochę masła, do którego dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.
Gdy cebula się zeszkli - wlewamy wino oraz dodajemy liść laurowy, pieprz (ok 3 ziarenka), sól (wg uznania) i czekamy aż wszystko się zagotuje.
Gdy wywar zawrze, wyciskamy jeszcze do niego sok z ok 1/3 cytryny i wrzucamy oczyszczone małże.
Pamiętajmy by wyrzucić te które przed gotowaniem były już otwarte!
Gotujemy małże pod przykryciem na dużym ogniu do momentu, aż się otworzą (ok 5 minut).
W międzyczasie możemy przemieszać je ruszając patelnią, gdyż te które są bliżej dna szybciej się otworzą.
Gdy będziemy gotowali je dłużej to mięso stanie się twarde i wysuszone dlatego czas jest tutaj naprawdę ważny.
Po tym czasie przekładamy małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić.
Następnie lekko skrapiamy je wywarem i gotowe!
My udekorowaliśmy je jeszcze koperkiem ale możecie do tego użyć pietruszki lub kolendry!
SMACZNEGO ! :)
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/02/maze-gotowane-w-biaym-winie.html