Wykonanie
Nadszedł już sezon na
bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to
bób z
wody polany
masełkiem z
bułką tartą, lub też
sałatka z
bobu. Danie z
kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że
kiełbasa nie będzie królowała nad
bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję.
0,5 kg
bobu0,5 kg
kiełbasy (może być mniej)4 ząbki
czosnku1
cebula100 g
masłaSól,
pieprz,
majeranekBób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Masło roztopić dodać
cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony
czosnek i
kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać
bób i dusić do jego miękkości.