Wykonanie
Zapiekanka z
makaronem,
kiełbasą i
pieczarkami to kolejny przepis który nadaje się do działu „czyszczenie lodówki” ;-) tym razem zrobiłam zapiekankę na bazie
kiełbasy i
pieczarek, całość klasycznie z
makaronem i na wierzchu zapiekany
żółty ser. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie zapiekanki, szybkie do zrobienia, smaczne i syte ;-)

Składniki300 g
makaronu350 g
kiełbasy lub innej
wędliny która aktualnie zalega w lodówce ;-)3
cebule500 g
pieczarek200 ml
śmietany z kartonika 18%2 łyżki
masła + odrobina do wysmarowania naczynia
sól,
pieprz,
majeraneksłodka papryka100 ml
wody


Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach
masła. Gdy odparują z nadmiaru
wody dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę, smażymy do momentu aż
cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasę. Całość podlewamy
wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z
makaronem i przekładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy ze starkowanym
żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemu 30-40 minut w temperaturze 180 °C.