ßßß
Składniki300 g makaronu350 g kiełbasy lub innej wędliny która aktualnie zalega w lodówce ;-)3 cebule500 g pieczarek200 ml śmietany z kartonika 18%2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania naczyniasól, pieprz,majeraneksłodka papryka100 ml wody

WykonanieMakaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry po czym smażymy na dwóch łyżkach masła. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze starkowanym żółtym serem i zalewamy zapiekankę. Pieczemu 30-40 minut w temperaturze 180 °C.