Wykonanie

Zapraszamy na pyszny pasztet. Jak nazwa
mówi: z
mięs różnych, bo i wieprzowy, i wołowy, i cielęcy, a nawet również drobiowy. Wszystko co najlepsze. Pasztet wyszedł świetny, taki lekko miękki, nie sztywny i suchy. Lubimy taki. Smakował doskonale, a po kilku sekundach od zjedzenia pozostawiał na
języku delikatną, ledwo wyczuwalną nutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się go czuło i gdzieś tam daleko na kubkach
smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych
wędlin.Pasztet robi się naprawdę łatwo i zapraszamy do spróbowania:Składniki na 1 foremkę (ok. 22 x 9 x 6 cm):200 g
łopatki wieprzowej100 g
wołowiny100 g
cielęciny100 g tłustego
boczku100 g
wątróbki drobiowej1 sucha
kajzerka1
jajko2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzu3 ziarna jałowca22 g
mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej
Kiełbasydo posmarowania / posypania formy:
margarynabułka tartaMięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza
wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami
wody (tak żeby
woda przykrywała
mięso) i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Wątróbkę oczyszczamy z brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do
mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą
bułkę żeby namiękła.Odcedzone
mięso razem z
bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy
żółtko,
mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z
mięsem.Formę, w której będziemy piec pasztet smarujemy dokładnie
margaryną i wysypujemy
bułką tartą. Wkładamy do środka
mięso i pieczemy 60 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)