ßßß
Zapraszamy na pyszny pasztet. Jak nazwa mówi: z mięs różnych, bo i wieprzowy, i wołowy, i cielęcy, a nawet również drobiowy. Wszystko co najlepsze. Pasztet wyszedł świetny, taki lekko miękki, nie sztywny i suchy. Lubimy taki. Smakował doskonale, a po kilku sekundach od zjedzenia pozostawiał na języku delikatną, ledwo wyczuwalną nutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się go czuło i gdzieś tam daleko na kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin.Pasztet robi się naprawdę łatwo i zapraszamy do spróbowania:Składniki na 1 foremkę (ok. 22 x 9 x 6 cm):200 g łopatki wieprzowej100 g wołowiny100 g cielęciny100 g tłustego boczku100 g wątróbki drobiowej1 sucha kajzerka1 jajko2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego10 ziaren czarnego pieprzu3 ziarna jałowca22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasydo posmarowania / posypania formy:margarynabułka tartaMięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody (tak żeby woda przykrywała mięso) i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.Wątróbkę oczyszczamy z brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby namiękła.Odcedzone mięso razem z bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy żółtko, mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem.Formę, w której będziemy piec pasztet smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy do środka mięso i pieczemy 60 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)