ßßß Cookit - przepis na Pasztet domowy

Pasztet domowy

nazwa

Wykonanie

Niestety trochę roboty przy nim jest, ale za to jaki efekt ;) Idealny do kanapek i jako zakąska. Przede wszystkim dużo zdrowszy od jego kupnych odpowiedników. Wiem co jem ;)
Składniki:
500 g wieprzowiny
500 g wołowiny
250 g boczku lub podgardla
1 średnia cebula
1/3 podłużnej bułki paryskiej
3 jajka
sól/pieprz do smaku
bułka tarta
2 listki laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu
suszone śliwki (ewentualnie)
Ilość masy starcza na dwie foremki pasztetu.
Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz gotujemy chwilę w ok 1/3 szklance wody. Do wywaru dodajemy mięso i cebulę pokrojone w drobną kostkę, W ten sposób dusimy mięso do miękkości (ok 1,5h). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę paryską i mieszamy wszystko dokładnie.
Po wystudzeniu mięsa, mielimy je 2 krotnie w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy żółtka jajek, sól i pieprz. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą mięsną.
Musimy wysmarować boki foremek masłem (lub innym tłuszczem) obsypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy masę do foremki. Można dodać do środka ulubione składniki (ja dodałam śliwki suszone).
Wierzch także posypujemy bułką tartą. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 st i pieczemy ok 1,5h.
Przestaje sie kruszyć dopiero na następny dzień po wystygnięciu ;)
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/02/pasztet-domowy.html