Wykonanie

Zrobiliśmy pyszne roladki z
cukinii i
bakłażana nadziewane
zieloną soczewicą i innymi dodatkami. Tak na lekko pikantno. I na koniec posypane
serem i zapieczone. Pyszna rzecz, naprawdę. Mi osobiście bardziej smakował
bakłażan, ale to kwestia gustu,
cukinia tez była bardzo dobra. Myślę, że jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócimy. To całkiem fajna przekąska na jakąś imprezę.2
cukinie2
bakłażany100 g brązowej
soczewicy1 nieduża
cebula3 ząbki
czosnku1
papryczka chiliszczypta
majerankuszczypta
tymianku100 g świeżo startego
parmezanu2
jajkakulka
mozzarellipuszka krojonych
pomidorówdodatkowo:100 g
parmezanu do posypania
Soczewicę gotujemy (1,5 szklanki lekko osolonej
wody na szklankę
soczewicy).
Cebulę,
czosnek i
mozzarellę siekamy i mieszamy z ugotowaną
soczewicą. Dodajemy
zioła, posiekaną papryczkę,
jajka, starty
parmezan i dokładnie wszystko mieszamy.
Cukinię i
bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra). Smarujemy
oliwą z obu stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej.Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę
soczewicowego farszu i zawijamy roladki.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę
pomidorów z puszki (razem z zalewą oczywiście). Układamy roladki szczelnie w naczyniu i od góry zalewamy resztą
pomidorów. Na samą górę ścieramy
parmezan. Zapiekamy (bez przykrycia) przez 30 minut w 180 stopniach.Podajemy gorące.Smacznego!



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)