ßßß
Zrobiliśmy pyszne roladki z cukinii i bakłażana nadziewane zieloną soczewicą i innymi dodatkami. Tak na lekko pikantno. I na koniec posypane serem i zapieczone. Pyszna rzecz, naprawdę. Mi osobiście bardziej smakował bakłażan, ale to kwestia gustu, cukinia tez była bardzo dobra. Myślę, że jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócimy. To całkiem fajna przekąska na jakąś imprezę.2 cukinie2 bakłażany100 g brązowej soczewicy1 nieduża cebula3 ząbki czosnku1 papryczka chiliszczypta majerankuszczypta tymianku100 g świeżo startego parmezanu2 jajkakulka mozzarellipuszka krojonych pomidorówdodatkowo:100 g parmezanu do posypaniaSoczewicę gotujemy (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy). Cebulę, czosnek i mozzarellę siekamy i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy zioła, posiekaną papryczkę, jajka, starty parmezan i dokładnie wszystko mieszamy.Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra). Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej.Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę soczewicowego farszu i zawijamy roladki.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę pomidorów z puszki (razem z zalewą oczywiście). Układamy roladki szczelnie w naczyniu i od góry zalewamy resztą pomidorów. Na samą górę ścieramy parmezan. Zapiekamy (bez przykrycia) przez 30 minut w 180 stopniach.Podajemy gorące.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)