Wykonanie
Ratatouille, czyli po polsku "ratatuj" składa się głównie z warzyw, nie zawiera
mięsa- jest to więc danie wegetariańskie. Wszystkie składniki podsmażamy w odpowiednie kolejności, dusimy i gotowe!Składniki:3 kolorowe
papryki1
bakłażan1 niewielka
cukinia500 g sparzonych i obranych
pomidorów2
cebule2
liście laurowe1
ziele angielskie3 ząbki
czosnkupo 2 łyżeczki:
rozmarynu,
tymianku,
majerankuoliwa do smażenia
Cebulę,
czosnek obrać.
Paprykę (proponuję pozostawić "czapeczki"),
cukinię,
pomidory,
cebulę pokroć w kostkę. Na
oliwie podsmażać kolejno:
cebulę,
paprykę,
cukinię i
bakłażana, pokrojonego tuż przed smażeniem- inaczej zbrązowieje- i wrzucać do garnka. Wszystko dusić z
przyprawami, około 20 minut. Proponuję podować w miseczkach i przykrywać "czapeczkami" z
papryki:) Smacznego!
