3 jajka1 szklanka jogurtu naturalnego3 szklanki mąki pszennej5 łodyg rabarbaru1 i 3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki ekstraktu waniliowegoJajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (wcześniej posypany odrobiną cukru).Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.ŚMIETANOWE CIASTO Z RABARBAREM(na formę 28x40 cm)4 jajka1 szklanka cukru200 g kwaśnej śmietany3/4 szklanki oleju3 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:500 g rabarbaru3 łyżki cukrucukier puder do posypaniaRabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, osuszamy i tniemy na kawałki.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Nadal miksując na wolnych obrotach dodajemy stopniowo śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze tylko tyle żeby składniki się połączyły.Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, układamy kawałki rabarbaru i posypujemy 3 łyżkami cukru.Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)