Wykonanie
Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem
rabarbaru. Myślę, że wyjdzie leciutkie, pulchne i smaczne każdemu kto zechce je upiec. Polecam :)Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 5/2011 i jak rzadko się to u mnie zdarza nic nie modyfikowałam, bo nie było takiej potrzeby.Jak dla nas ten przepis jest perfekcyjny :)
Składniki (na formę o wymiarach 28x40 cm):4
jajka1 szklanka
cukru¾ szklanki kwaśnej
śmietany¾ szklanki
oleju3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo :500g
rabarbaru2-3 łyżki
cukrucukier puder do posypaniaWykonanie :
Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, osuszamy i tniemy na ok. 3 - 4 cm kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami
cukier. Dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy. Stale mieszając ręczne łyżką, dodajemy kolejno porcjami
śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy
olej, wsypujemy porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy szpatułką powierzchnię, układamy wzdłuż kawałki
rabarbaru i posypujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta 2-3 łyżkami
cukru.Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Spawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy
cukrem pudrem.
Polecam również :