Wykonanie
Jak to było? Mieliśmy taki
plan (znaczy ja miałam, bo jak się później okazało mój Niezastąpiony miał inny
plan, za co mu wielce dziękuję!) by któregoś dnia wieczorem, na spokojnie poświętowac moje urodziny. Jakoś tak się utarło, że fajnie jest
mieć coś smakowitego do takiego świętowania. Niestety tym razem było tak jak zawsze - czyli brakowało czasu na wymyślne danie lub skomplikowane ciasto. (tak tak, miało być tiramisu... i co? ...).Niezawodny wujek google podrzucił mi przepis na szybkie i smaczne ciasto z
rabarbarem. (polecam blog "W kuchennym oknie"). Od tego czasu już kilka
razy powtórzyłam ten wypiek i za każdym razem wychodził bardzo dobrze.
Składniki: (forma ok 30x40cm)4
jajka1 szkl
cukru (zwykłego) + 2-3 łyżki stołowe do posypania3/4 szkl
śmietany3/4 szkl
oleju3 szkl
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 0,5kg
rabarbaruWykonanie:Najpierw przygotowujemy
rabrabar. Obieramy i kroimy na krótkie kawałki (raz jak zrobiłam za długie, to się później źle ciasto kroiło).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier (szklankę). Następnie dodajemy odłożone wcześniej
żółtka. Odkładamy mikser - resztę składników dodajemy już delikatnie mieszając łyżką w misce. Dodajemy
śmietanę,
olej (dolewając go spokojnym strumieniem) i
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników (czyli krótko!).Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Następnie na cieście układamy
rabarbar i posypujemy całość 2-3 łyżkami
cukru.Pieczemy ok 50 minut w 180st. Po ustaleniu za pomocą patyczka, że ciasto jest dobrze upieczone (wkłuty patyk w ciasto ma być suchy) - zostawiamy jeszcze na 5 minut ciasto w otwartym piekarniku - by nie doznało takiego szoku termicznego. Nie wiem czy to naprawdę potrzebne - ale tak opowiadał przepis a ja nie odważyłam się zaryzykować... przyznaję.Gotowe,przynajmniej lekko przestudzone ciasto posypujemy lekko
cukrem pudrem.Smacznego!Wydrukuj przepis