Wykonanie
            
Jak to było? Mieliśmy taki 
plan (znaczy ja miałam, bo jak się później okazało mój Niezastąpiony miał inny 
plan, za co mu wielce dziękuję!) by któregoś dnia wieczorem, na spokojnie poświętowac moje urodziny. Jakoś tak się utarło, że fajnie jest 
mieć coś smakowitego do takiego świętowania. Niestety tym razem było tak jak zawsze - czyli brakowało czasu na wymyślne danie lub skomplikowane ciasto. (tak tak, miało być tiramisu... i co? ...).Niezawodny wujek google podrzucił mi przepis na szybkie i smaczne ciasto z 
rabarbarem. (polecam blog "W kuchennym oknie"). Od tego czasu już kilka 
razy powtórzyłam ten wypiek i za każdym razem wychodził bardzo dobrze.

Składniki: (forma ok 30x40cm)4 
jajka1 szkl 
cukru (zwykłego) + 2-3 łyżki stołowe do posypania3/4 szkl 
śmietany3/4 szkl 
oleju3 szkl 
mąki pszennej3 łyżeczki 
proszku do pieczeniaok 0,5kg 
rabarbaruWykonanie:Najpierw przygotowujemy 
rabrabar. Obieramy i kroimy na krótkie kawałki (raz jak zrobiłam za długie, to się później źle ciasto kroiło).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 
cukier (szklankę). Następnie dodajemy odłożone wcześniej 
żółtka. Odkładamy mikser - resztę składników dodajemy już delikatnie mieszając łyżką w misce. Dodajemy 
śmietanę, 
olej (dolewając go spokojnym strumieniem) i 
mąkę zmieszaną z 
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników (czyli krótko!).Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Następnie na cieście układamy 
rabarbar i posypujemy całość 2-3 łyżkami 
cukru.Pieczemy ok 50 minut w 180st. Po ustaleniu za pomocą patyczka, że ciasto jest dobrze upieczone (wkłuty patyk w ciasto ma być suchy) - zostawiamy jeszcze na 5 minut ciasto w otwartym piekarniku - by nie doznało takiego szoku termicznego. Nie wiem czy to naprawdę potrzebne - ale tak opowiadał przepis a ja nie odważyłam się zaryzykować... przyznaję.Gotowe,przynajmniej lekko przestudzone ciasto posypujemy lekko 
cukrem pudrem.Smacznego!Wydrukuj przepis