ßßß Cookit - przepis na Polsko-azjatyckie naleśniki z fasolką mung, marchewką, selerem, kapustą, ogórkiem i pieczarkami

Polsko-azjatyckie naleśniki z fasolką mung, marchewką, selerem, kapustą, ogórkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Taki lekko niecodzienny fusion na obiad! Jak wszystko co jem ostatnio, i one są wynikiem kulinarnego eksperymentu, i muszę powiedzieć, że jednym z bardziej udanych! Lekko pikantne warzywa z delikatną fasolką idealnie wpasowują się do zwykłego, pszennego naleśnika, a polane sosem do sajgonek (kto to w ogóle słyszał?), są naprawdę absolutnie przepyszne, te naleśniki stają się jednym z moich nr 1 jeśli chodzi o pokazywanie ludziom wegańskiej kuchni. Dodatkowo są oszczędne i naprawdę sycące. Jeśli was nie przekonuje idea wkładania orientalnych warzyw do polskiego naleśnika, to z czystym sumieniem polecam je po prostu wrzucić na ryż lub makaron, też będzie pysznie ;)
Przepis na naleśniki TUTAJ
Na farsz którym najedzą się spokojnie 3, 4 osoby:
szklanka marchewki pokrojonej w słupki
3-4 średnie pieczarki
1 mała cebula
troszkę ponad szklanka drobno poszatkowanej kapusty
0,5 szklanki fasolki mung
1 szklanka ogórka pokrojonego w paski
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
2 duże szczypty kolendry
+ sos do sajgonek, chili, słodko-kwaśny lub inny podobny
Fasolę mung moczymy przez noc ( albo na 2, 3h zalewamy wrzątkiem) i gotujemy 15-20 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym. Odcedzamy, odstawiamy. Po usmażeniu naleśników pieczarki kroimy w paski, cebulę w piórka, wrzucamy wszystkie posiekane warzywa do jakiejś miski, dodajemy czosnek, mieszamy, rozgrzewamy mocno olej na woku. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy fasolę mung oraz imbir i smażymy, aż marchewka zmięknie, ale będzie nadal chrupiąca. Można w trakcie smażenia polewać potrawę odrobinę wodą (ale nie przesadzać). Doprawiamy sosami i przyprawami. Na 1/4 naleśnika rozkładamy farsz, składamy w chusteczkę i obsmażamy z dwóch stron na patelni bez tłuszczu. Już na talerzach naleśniki obficie polewamy wybranym sosem.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/03/polsko-azjatyckie-nalesniki-z-fasolka.html