ßßß




No to zaczynamy kucharzenie !Składniki:KREM0 , 5 kg słodkiej dyni o miękkiej skórce2 mocno dojrzałe czerwone papryki1 biała papryka1 spora cebulałyżka masła0,5 litra bulionu z kuryłyżka mąki ryżowejsól,pieprz zioła tajlandzkie/curryNALEŚNIKIkubek letniego mleka 1,5%1 jajkook 1 szklanki mąkisól, pieprz, curry, kurkumaFARSZ*kubek mrożonego szpinakutwaróg półtłusty 0,5 kostki1 duży ugotowany ziemniak2 ząbki czosnkusól,pieprzDEKORACJApestki dynimozzarella z ziołamiser typu cheddarposiekane paski naleśników
Wykonanie:Dynię myjemy i kroimy w kostkę, tak samo cebulę, paprykę obieramy ze skórki**, lub podpiekamy i wtedy skóra sama odchodzi.Dynie z papryką smażymy jakiś czas na maśle, kiedy dynia robi się już miękka dodajemy cebulę oraz sól, zioła tajlandzkie/curryW tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki tak aby było lejące się, smażymy cieniutkie naleśniki, dodając odrobinę oliwy co ok 3 sztuki dzięki temu będą one gładkie i świecące.szpinak podsmażam, i po ostudzeniu mieszam razem z twarogiem, ziemniakiem i przyprawami.do miękkich warzyw dolewam bulionu i gotuję na małym ogniu, pod koniec dodaję pieprzu oraz 1 łyżkę mąki ryżowej gdyby krem był za rzadki.Z usmażonych naleśników odcinamy boki ok 2-3 centymetrowe. smarujemy farszem do połowy i zawijamy, na wierzch kładziemy pestki dyni i sery pokrojone w cienkie paski, podpiekamy ok 5 minut w piekarniku( 200 C ) lub w mikrofali z funkcją pieczenia .Pozostałe kawałki ciasta kroimy w paski i zwijamy w ruloniki lub posypujemy nasz krem jak makaronem, propozycja podania na zdjęciach.
*Farsz świetnie nadaję się również do pierogów.**Paprykę kroimy na cztery odkrawamy boki i ostrym nożem tuż pod skórą delikatnie odcinamy. Nie jest to trudne tylko wymaga trochę techniki.