Wykonanie

Sezon grillowy w pełni. A oto moja propozycja na weekendowe grillowanie, podpatrzona w Australijskim Masterchef. Lista składników jest długa, ale samo wykonanie banalnie proste.
Żeberka są soczyste i pyszne.Składniki:1 1/2 kg
żeberek wieprzowychSkładniki na marynatę:1 łyżka drobno siekanej
cebuli1 łyżka drobno pokrojonego
czosnku1 łyżeczka
gorczycy mielonej (lub zmiażdżonej w moździerzu)1 łyżeczka wędzonej
papryki chilli (ja użyłam po 1 łyżeczce
chili i
słodkiej papryki wędzonej)1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
soliSkładniki na sos:1 szklanka
octu jabłkowego3/4 szklanki
cukru brązowego1/2 szklanki
bulionu1 drobno siekana
cebula1 pokrojony
pomidor wraz z miążeszem2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
musztardy Disjone1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
chilli w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku2
liście laurowe1 1/2 1 łyżeczki
soliskórka pomarańczowapapryka calapenio wraz z nasionami
Żeberka pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć
mięso. Półmisek z
żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki.Sos
Ocet wlać do garnka, podgrzewać. Dodać
cukier i pozostałe składniki, podgotować na wolnym ogniu.
Żeberka położyć na grillu posmarować sosem (stronę nad rusztem). Przewrócić na 2 stronę - posmarować sosem. Przy każdorazowym obróceniu wierzchnią część
mięsa smarować sosem.Według tego przepisu można upiec
żeberka w piekarniku.
Żeberka pieczone w piekarniku:
Żeberka pokroić na grubsze kawałki (ok 5 kostek). Składniki marnaty wymieszać, natrzeć
mięso. Półmisek z
żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki. Po wyjęciu skropić
olejem i usmażyć na patelni grillowej.
Żeberka przełożyć do brytfanny, polać sosem, przykryć pokrywką lub folią, dusić 1 1/2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 -185 °C . Gdy sos zacznie się redukować
żeberka obrócić na 2 stronę czynność tę powtórzyć 3-4
razy.
Żeberka są gotowe gdy widelec wity
między kości lekko wchodzi.Po upieczeniu
żeberka pokroić na mniejsze kawałki.Smacznego :)Źródło przepisu: Matt Moran Master Cheff Australia