ßßß Cookit - przepis na Żeberka wieprzowe BBQ wg Matt'a Morana'a

Żeberka wieprzowe BBQ wg Matt'a Morana'a

nazwa

Wykonanie

Sezon grillowy w pełni. A oto moja propozycja na weekendowe grillowanie, podpatrzona w Australijskim Masterchef. Lista składników jest długa, ale samo wykonanie banalnie proste. Żeberka są soczyste i pyszne.
Składniki:
1 1/2 kg żeberek wieprzowych
Składniki na marynatę:
1 łyżka drobno siekanej cebuli
1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
1 łyżeczka gorczycy mielonej (lub zmiażdżonej w moździerzu)
1 łyżeczka wędzonej papryki chilli (ja użyłam po 1 łyżeczce chili i słodkiej papryki wędzonej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli
Składniki na sos:
1 szklanka octu jabłkowego
3/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki bulionu
1 drobno siekana cebula
1 pokrojony pomidor wraz z miążeszem
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy Disjone
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 liście laurowe
1 1/2 1 łyżeczki soli
skórka pomarańczowa
papryka calapenio wraz z nasionami
Żeberka pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki.
Sos
Ocet wlać do garnka, podgrzewać. Dodać cukier i pozostałe składniki, podgotować na wolnym ogniu.
Żeberka położyć na grillu posmarować sosem (stronę nad rusztem). Przewrócić na 2 stronę - posmarować sosem. Przy każdorazowym obróceniu wierzchnią część mięsa smarować sosem.
Według tego przepisu można upiec żeberka w piekarniku.
Żeberka pieczone w piekarniku:
Żeberka pokroić na grubsze kawałki (ok 5 kostek). Składniki marnaty wymieszać, natrzeć mięso. Półmisek z żeberkami przykryć folią i wstawić na min. 2-3 godz do lodówki. Po wyjęciu skropić olejem i usmażyć na patelni grillowej.
Żeberka przełożyć do brytfanny, polać sosem, przykryć pokrywką lub folią, dusić 1 1/2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 -185 °C . Gdy sos zacznie się redukować żeberka obrócić na 2 stronę czynność tę powtórzyć 3-4 razy. Żeberka są gotowe gdy widelec wity między kości lekko wchodzi.
Po upieczeniu żeberka pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Matt Moran Master Cheff Australia
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2015/08/zeberka-wieprzowe-bbq-wg-matta-moranaa.html