Wykonanie
Niezwykle aromatyczna, cudownie rozgrzewająca, idealna na jesienne chłody. Miseczka takiej pożywnej zupy może nawet uleczyć z jesiennej chandry :) W dodatku jest dość szybka w przygotowaniu i wykorzystuje te składniki, które zapewne macie zawsze w kuchni pod ręką. Zatem do dzieła!

SKŁADNIKI (na 4-5 porcji):1
brokuł2-3 średnie
ziemniaki1 duża
cebula1
czerwona papryka1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy1 łyżeczka mielonego kuminu
sólmielony
pieprz2 łyżki
mąki100 g kremówki150 g
startego sera cheddar lub innego ulubionego
sera - może być np. ementaler czy radamer3 szklanki
bulionu warzywnego lub
mięsnego (ja użyłam
wywar na kości)100 ml
mlekaWYKONANIE:
Brokuł dokładnie umyj pod bieżącą
wodą. Różyczki delikatnie oddziel od łodygi. Następnie podziel je na mniejsze kawałki, a łodygę bardzo drobno posiekaj. W dużym rondlu roztop
masło i rozgrzej
oliwę, dołóż do nich pokrojoną
paprykę, pocięte
ziemniaki, posiekaną
cebulę, łodygę
brokułu i
czosnek. Warzywa duś na średnim ogniu około 10 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj mielony kumin,
sól oraz
pieprz i smaż jeszcze przez kilka minut. Oprósz
mąką i podgrzewaj całość dodatkowo 2-3 minuty. Wlej
bulion. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż
ziemniaki będą miękkie.
Mleko połącz ze
śmietaną i wlej do zupy. Dodaj
starty ser i i gotuj całość do jego roztopienia. Dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem. Zupę nieco ostudź, następnie zblenduj całość do uzyskania gładkiej masy. Do kremu dorzuć różyczki
brokułu i gotuj jeszcze przez chwilę, aż staną się miękkie. Zupę podawaj z
groszkiem ptysiowym lub grzankami z
chleba.

Smacznego!Przepis pochodzi z gazety „Gotuj krok po kroku” (nr 7/2014).