ßßß
SKŁADNIKI (na 4-5 porcji):1 brokuł2-3 średnie ziemniaki1 duża cebula1 czerwona papryka1 duży ząbek czosnku2 łyżki masła2 łyżki oliwy1 łyżeczka mielonego kuminusólmielony pieprz2 łyżki mąki100 g kremówki150 g startego sera cheddar lub innego ulubionego sera - może być np. ementaler czy radamer3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego (ja użyłam wywar na kości)100 ml mlekaWYKONANIE:Brokuł dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Różyczki delikatnie oddziel od łodygi. Następnie podziel je na mniejsze kawałki, a łodygę bardzo drobno posiekaj. W dużym rondlu roztop masło i rozgrzej oliwę, dołóż do nich pokrojoną paprykę, pocięte ziemniaki, posiekaną cebulę, łodygę brokułu i czosnek. Warzywa duś na średnim ogniu około 10 minut, aż nieco zmiękną. Dodaj mielony kumin, sól oraz pieprz i smaż jeszcze przez kilka minut. Oprósz mąką i podgrzewaj całość dodatkowo 2-3 minuty. Wlej bulion. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki będą miękkie. Mleko połącz ze śmietaną i wlej do zupy. Dodaj starty ser i i gotuj całość do jego roztopienia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nieco ostudź, następnie zblenduj całość do uzyskania gładkiej masy. Do kremu dorzuć różyczki brokułu i gotuj jeszcze przez chwilę, aż staną się miękkie. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z chleba.
Smacznego!Przepis pochodzi z gazety „Gotuj krok po kroku” (nr 7/2014).