Wykonanie
Maślany, zażółcony
dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k
drożdżowy
Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę, dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne
Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika .Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki, a mianowicie Przytulony placek
dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez
jajek, więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni.Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :)

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:CIASTO :25g
drożdży świeżych75g
masła1/2 szkl.
mleka2 i 1/2 szkl.
mąki pszennej4 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli3/4 szkl. puree z dyni - sposób przygotowania poniżejKRUSZONKA:100g
mąki pszennej50g miękkiego
masła - nie używać
margaryny, smak kruszonki opiera się na
maśle75g
cukru z
wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TUNADZIENIE:3/4 słoiczka
powideł śliwkowych
Przygotowanie puree z dyn i
Dynię umyć, wydrążyć środek z nasionami. Twardy miąższ wraz ze skórą pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skórą do dołu .Piec w temperaturze 180ºC przez ok 60 minut lub dłużej, do miękkości - czas pieczenia zależy od wielkości dyni. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem - bez
oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ .Upieczoną
dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Następnie przełożyć je na sitko i pozostawić do odsączenia na kilka godzin - ja zwykle zostawiam na noc . Puree nie może byc zbyt wodniste, ale również nie za suche.Tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni, lub poporcjować i zamrażać do późniejszego wykorzystania. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się kilka opakowań puree
dyniowego - wtedy
dynia króluje w mojej kuchni niemalże do samego lata.Przygotowanie ciasta
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać
mleko i lekko podgrzać.
Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki
mąki i 1 łyżeczki
cukru.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia ;)Do dużej miski przesiać przez sitko
mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać
sól,
cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór
drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą.Miskę opruszyć
mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.W międzyczasie zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki .Naczynie z kruszonką włożyć na 20-30 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek .Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka
razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 1 1 1 1 - 12 równych części, uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę
powideł śliwkowych, dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.Tak przygotowane bułeczki ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia.Blachę z
ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.Po tym czasie całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C ok.30-35 min - u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .Lekko wystudzić jeszcze w tortownicy,
potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.W międzyczasie ćwiczyć silną wolę i opanowywać łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Czary-gary w kuchni - Babka dyniowaMoje Małe Czarowanie - Sernik
dyniowySzóste niebo -
Bezowy torcik
orzechowy z
dyniowym krememMoje domowe kucharzenie - Muffinki z
dynia i polewą z
białej czekoladyGotowanie jest łatwe -
Tarta hokkaidoLidia Wesołowska -
Bułka z
dyniąKulinarna Manius ia - Ciasto
dyniowe z kremem
mascarponeŻycie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa
tarta z
gruszkami i
żurawinąIzioni pyszne smaki - Sernik
dyniowyRozpustne gotowanie - Babka z dyniCafe
Amaretto -
Dyniowe babeczki ponczowe z
jabłkami i
kokosemTo i owo stokrotki - Ciasto z
dynia i
orzechami przekładane kremem budyniowym






