Wykonanie
Słodkie rozpoczęcie tygodnia? Dlaczego nie! Idealne same lub z dodatkiem
masła.

Znikają niezauważalnie, pozostawiając za sobą tylko okruszki i miłe wspomnienie:) Przepis znaleziony u Majanki - dziękuję;)

Składniki:570 g
mąki pszennej25 g
drożdży185 ml
mleka85 g
masła5 łyżeczek
cukru3
jajka (w tym jedno do posmarowanie
bułek)Łyżeczka
soli1/2 szklanki wiórek
kokosowych8 kostek
czekolady (dałam więcej)
Drożdże rozpuszczamy w
mleku z dodatkiem
cukru, odstawiamy.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, przekładamy na blat i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i puszyste.Z ciasta formujemy kulę, smarujemy
oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i ściereczką, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Następnie ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy i formujemy
bułki. Z podanych składników wyszło ok. 9
bułek. Układamy je na blasze, przykrywamy i odstawiamy ponownie na godzinę.
Bułki smarujemy rozkłóconym
jajkiem, pieczemy 15-20 minut w 190 st. C.Smacznego!