Wykonanie
W tym
poście pisałam, ze zrobiłam
ciasto drożdżowe z większej porcji..i były
torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym
jabłkiem w środku.

75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchychszczypta
soli70 g
cukru (dałam 120 g)500 g
mąki pszennejmasa kajmakowa np.Helio
jabłkaTłuszcz roztopić, dodać
mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche
drożdże wymieszać z
mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).W maszynie do
chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową i rozłożyć starte
jabłka. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
żółtkiem.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni..







Można zrobić również i tak:Zwiniętą roladę pociąć na kawałki. Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Przełożyć na blaszkę lub do foremek i upiec.

