ßßß
Składniki:600 g mąki pszennej30 g świeżych drożdżyok. 220-250 ml mleka125 g masła lub pół na poł masła i margaryny (np. Kasi)5 łyżek cukruszczypta soli3 jajkaopcjonalnie do posmarowania: mleko, lub jajko lub żółtko z mlekiemcoś na nadzienie, np. połomana na kawałki czekolada, pokrojone w kostkę jabłko, powidło… (wg upodobań)Na początku szykujemy zaczyn: drożdże wkładamy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i kilka łyżek ciepłego mleka- mieszamy i odstawiamy, aby drożdże zaczęły „pracować”.Tłuszcz roztapiamy w ciepłym mleku. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, łącznie z drożdżami, i wyrabiamy hakiem miksera lub ręką.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (45- 60 min).Kiedy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę. Zagniatamy kulę, którą dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, najlepiej w koło, a następnie wycinamy trójkąty. Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 18- stopni. Nasze drożdżowe rogale pieczeczemy ok 15-20 minut (musza się ładnie zarumienić). Studzimy na kratce.smacznego!