Wykonanie
Witajcie Kochani,Jesień rozpanoszyła się już na dobre. Pod stopami mamy już kolorowe dywany liści a temperatura nas nie rozpieszcza. Słońca też ostatnio jak na lekarstwo. A jak Wasza jesień? Jak u Was wygląda?Niedawno dzieliliśmy się z
Wami naszym sposobem na zamknięcie odrobiny słońca w słoikach, podając Wam przepisy na domowy ajvar czy leczo z
cukinii .
Potem wystarczy tylko otworzyć słoik by móc się jakąś cząstką słońca w dowolnej chwili cieszyć i trochę podładować akumulatory. Dziś mamy dla Was przepis na wytrawny
dżem z
pomidorów – niezwykły i aromatyczny. Można w nim poczuć pyszne nasycone słońcem
pomidory świetnie komponujące się z delikatną
pomarańczową nutą. Wasze
kubki smakowe dopieszczą także aromaty
cynamonu,
tymianku i
majeranku przeplecione z pazurem
chili i delikatnością
miodu. Zachęcił Was opis? Wypróbujcie ten przepis koniecznie, bo ten
dżem jest rewelacyjny i pyszny. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, pieczonych i gotowanych
mięs oraz świetnie sprawdza się jako dip do warzyw czy kanapek. Lato w słoiku, które da się zjeść. Takie
przetwory kochamy. Czy to może nie smakować? Polecamy. :)Składniki (na 6-7 słoików po ok. 250 ml):- 3-3,5 kg polnych
pomidorów- 4 duże
cebule- 3 duże
pomarańcze- skórka starta z 1
pomarańczy- 3 łyżki
oliwy do podsmażenia
cebuli- 3 łyżki dobrego
miodu- 3 łyżki posiekanego
chili- 1 łyżka słodkiej mielonej
papryki- 1 łyżka suszonego
tymianku- 1 łyżka suszonego
majeranku- 2 płaskie łyżeczki
cynamonu (uwaga! łyżeczki nie łyżki ;) )- 0,5 łyżeczki
kardamonu-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
pomidorów – obieramy ze skóry (najlepiej je sparzyć) i kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z jednej
pomarańczy a wszystkie
pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę takiej wielkości jak i
pomidory. Tak przygotowane będą czekały na swoją kolej.
Teraz przechodzimy do posiekania
cebuli i podsmażenia na
oliwie, lekko ją karmelizując, ale nie za bardzo by nie była gorzka.
Do takiej
cebuli dodajemy
chili i skórkę z
pomarańczy. Chwilę smażymy. Dodajemy
pomidory i dokładnie mieszamy. Po jakichś 30 minutach dodajemy pokrojone
pomarańcze, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy
słodką paprykę,
tymianek,
majeranek,
kardamon,
sól i
pieprz. Jeśli chodzi o
sól i
pieprz to musicie spróbować i doprawić tak jak lubicie. Teraz
dżem zostawiamy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie
dżem powinien się zredukować i być dość gęsty. Dopiero wtedy dodajemy
cynamon i
miód. Zostawiamy na ogniu na jakieś 10-15 minut.Gorący
dżem porcjujemy do wyparzonych słoików. Obracamy do góry dnem i czekamy aż przestygną a słoiki się zamkną. Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania w garnku z
wodą. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem, czekamy aż całkowicie wystygną a słoiki się zamkną.
Intensywne smaki w pomidorowej oprawie w formie zapasów na zimę gotowe! Rewelacja. :)Aromatyczne i
pomidorowe pozdrowienia,Ania & Piotrek