Wykonanie
Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i
ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś
dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne.Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą
dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą
dynię, trzeba ją najpierw pokroić w kostkę a następnie zasmażyć na
oliwie aż będzie miękka.Składniki:300 g
ryżu do risotto1
cebula1 ząbek
czosnku1 kg musu z dyniok. 1 - 1,5 l
bulionu warzywnego*100 g
masłapęczek
pietruszkipęczek
szczypiorkuparmezan do posypania (ok 50 g)
oliwa z oliwekgałka muszkatołowasólpieprzWykonanie:Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący,
bulion zagotować.
Pietruszkę i
szczypiorek posiekać,
parmezan zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
oliwie. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać
ryż i smażyć go aż
zrobi się szklisty i przezroczysty.Do
ryżu dodać
dynię i po jednej hohelce
bulionu.
Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy
ryż wchłonie
bulion, dodać jego kolejną porcję.
Ryż doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Gdy
ryż będzie miękki i kremowy dodać
masło i dokładnie wymieszać.Risotto podawać od razu posypane
pietruszką,
szczypiorkiem i
parmezanem.*
bulion warzywnyWarzywa (np.
marchew,
pietruszka,
seler,
por) zalać
wodą. Dodać
liść laurowy i
ziele angielskie, doprawić
solą,
pieprzem,
lubczykiem, szczyptą
imbiru i
kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Bulion odcedzić.