ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią

Risotto z dynią

nazwa

Wykonanie

Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne.
Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw pokroić w kostkę a następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka.
Składniki:
300 g ryżu do risotto
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kg musu z dyni
ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego*
100 g masła
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
parmezan do posypania (ok 50 g)
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować.
Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty.
Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać.
Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem.
*bulion warzywny
Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/10/risotto-z-dynia.html