Wykonanie

Ciasto kwiat jabłoni to lekki
orzechowy biszkopt przełożony duszonymi
jabłkami i kremem z
białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i
serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą
jabłkową i wilgotnym
biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :)
Biszkopt orzechowy:2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich10
jajek6 płaskich łyżek
mąki pszennej6 płaskich łyżek
bułki tartej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukruduża szczypta
proszku do pieczeniamała szczypta
soli400 ml
śmietany kremówki (36%)500 g
serka mascarpone200 g
białej czekolady (2 tabliczki)2 łyżki
cukru pudru (najlepiej trzcinowego)Masa
jabłkowa:10
jabłek3 łyżki
cukru1
galaretka cytrynowa1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDo nasączania ciasta:1/2 szklanki
soku jabłkowegosok z 1/4
cytryny1 kieliszek
wódki (opcjonalnie)Do dekoracji:1 łyżka
kakao1/2 tabliczki
białej czekolady
Bazę do kremu przygotowujemy dzień wcześniej.
Śmietanę podgrzewamy w małym garnku niemal do zagotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną
czekoladę i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Po wystygnięciu bazę wkładamy na noc do lodówki.Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
Orzechy,
mąkę,
bułkę tartą i
proszek do pieczenia wymieszać razem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać szczyptę
soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych
białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.Po całkowitym wystygnięciu
biszkopt przeciąć na 2 blaty.Przygotowanie masy
jabłkowej:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby
jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać
cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać
jabłka i wówczas dodać
galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt
waniliowy. Masę
jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę
jabłkową wyłożyć na dolny spód
biszkoptu naponczowany połową mieszanki
soku jabłkowego z dodatkami i wyrównać. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować krem z
białej czekolady.Przygotowanie kremu:Bazę do kremu przygotowaną dzień wcześniej przełożyć do miski, dodać
cukier puder i miksować aż zamieni się w puszysty krem. Dodać
serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować.1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę
jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z
jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem
orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć
kakao i posypać startą
białą czekoladą.Ciasto przechowywać w lodówce.