ßßß
Toad in the hole ( w wolnym tłumaczeniu "ropucha w dziurze" ) - brytyjska klasyka !Jest to nic innego jak kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami.Danie samo w sobie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga wiele czasu, jest też bardzo sycące. W sam raz na jesienny posiłek ;)
Składniki :* 210 ml mleka,* 3 jajka,* 100 g mąki,* 5 dużych liści szałwii ( można pominąć ), drobno posiekanych,* 4 gałązki tymianku ( można pominąć ), drobno posiekane,* sól, pieprz,* 1 większa cebula, pokrojona na osiem części,* 6 małych ( około 10 cm długości każda ) surowych kiełbasek,* 6 plastrów boczku,* 1 łyżka oliwy,
Przygotowanie :Wsyp mąkę do dużej szklaki i pojedynczo dodawaj jajka mieszając dokładnie za każdym razem.Dolej mleko i mieszaj do czasu uzyskania masy bez grudek.Dodaj musztardę, posiekane zioła i przypraw do smaku solą i pieprzem.Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku.Do blaszki lub naczynia do pieczenia ( około 30 x 20 cm ) wlej oliwę i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - wybierz środkową półkę i zostaw miejsce na górze ( ciasto będzie rosło )Kiedy olej się dobrze rozgrzeje ostrożnie włóż kiełbaski i cebulę do blaszki i piecz około około 15 minut - do czasu aż boczek się zrumieni.Wyjmij ciasto z lodówki - powinno konsystencją przypominać te na naleśniki. Jeśli jest za żadkie dosyp odrobinę mąki, jeśli za rzadkie dolej trochę wody.Otwórz piekarniki i wylej ciasto na kiełbaski. Zamknij i nie otwieraj ponownie przez kolejne 25 minut - ciasto będzie pięknie rosło.Po 25 minutach ciasto powinno być ładnie wyrośnięte i brązowe - jeśli nie jest daj mu jeszcze kilka minut w piekarniku.Podawaj z pure z groszku i pieczonymi warzywami lub z pure z ziemniaków i sosem z karmelizowanej cebuli.WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )