Wykonanie
Kiedy coś w tygodniu trzeba zjeść a nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, polecam Placuszki z
cukini ze skwareczkami... Przepis po części zapożyczyłam od Ewy , z tym że dodałam skwareczki i podwoiłam składniki....
- 60 g
mąki- 2
jajka- szczypta
soli i
pieprzu- 5 łyżek
mleka- 1 średnia
cukinia-
oliwa do smażenia-
boczek pokrojony w paseczki- kubek kwaśnej
śmietany-
cukinię umyć i w całości ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach- trzepaczką wymieszać
jajka i
mleko, dodać
mąkę, doprawić
solą i
pieprzem- dodać startą
cukinie i całość wymieszać- patelnię rozgrzać z odrobiną
oliwy- małymi partiami kłaść ciasto, tworząc małe placuszki- zrumienić z dwóch stron- w tym samym czasie rozgrzać małą patelnie (bez
oliwy) i smażyć paseczki
boczku - aż zrobią się skwareczkiPodawać natychmiast - placuszki + łyżka
śmietany + skwarki na górę (ewentualnie można oprószyć
solą i
pieprzem do smaku).Smacznego.