Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKICzas rozpocząć gotowanie potraw wielkanocnych. Moją pierwszą propozycją do akcji Mirabelki „Wielkanocne smaki” będzie zalewajka – jedna z moich ulubionych zup. Co prawda przygotowuję ją nie tylko w czasie Świąt Wielkiej Nocy, ale wczesną wiosną robię ją znacznie częściej niż w innych porach roku. Przed chwilą wyczytałam, że zupa ta pochodzi z Centralnej Polski, więc jako rodowita Łodzianka czuję się niezmiernie dumna, iż
będę mogła Wam dzisiaj zaprezentować moją wersję tę zupy.

„ Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę
ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym
żurem z zakwasu
chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były
ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powody
ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami). Dzięki swej prostocie zalewajka dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim” (Wikipedia). Na listę produktów tradycyjnych wpisano dwie zalewajki: radomszczańską i świętokrzyską. Pierwsza zawiera
słoninę i
grzyby (gąski), druga –
boczek lub
kiełbasę.Zalewajka jaką nauczyła mnie gotować mama zawiera pokrojoną
kiełbasę (w okresie wielkanocnym całą białą) i podgrzybki suszone.Składniki na 6 osób:1
kiełbasa wiejska (6
kiełbas białych)6
ziemniakówgarść podgrzybków suszonych lub mrożonych (w sezonie świeżych)1
cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka barszczu białego (ewentualnie
żurku) w butelcemała
śmietana 12%ziele angielskie,
liście laurowemajeranek,
tymianek,
kolendra mielona,
pieprz czarny mielony
sól1. Najpierw gotujemy w 3 l
wody cała
cebulę, 2 ząbki
czosnku i podgrzybki z dodatkiem
ziela angielskiego oraz
liści laurowych przez 20 minut.2. Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki i
kiełbasę i gotujemy następne 20 minut.3. Po upływie tego czasu wlewamy barszcz biały i dodajemy pozostałe
przyprawy.4. Zabielamy
śmietaną.W przypadku, gdy decydujemy się na zalewajkę na
białej kiełbasie.
Kiełbaski gotujemy na początku razem z
cebulą,
czosnkiem i
grzybami (punkt 1).Podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo.

Życzę Wam smacznego! Ta zupa jest niesamowicie prosta w przygotowaniu a jej smak powinien znać każdy Polak i nie tylko! Ja będąc pół roku za granicą ciągle marzyłam o miseczce takiej zalewajki.