Wykonanie
Zalewajka jest zupą na bazie
żurku, która ma bardzo wiele odmian - w zależności od regionu w którym się ją przygotowuje.Dla mnie, jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje. W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu
magia kuchnia właśnie polega na tym, aby coś zmieniać, ulepszać i kombinować, prawda? :)Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości
śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód!Składniki:4
białe kiełbaski5
ziemniakówgarść
suszonych grzybów1
cebula450 ml
żurku200 ml
śmietany 30 %
woda2 ząbki
czosnkuolej2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu ziarnistego
majeraneksólPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin.
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju i szklimy
cebulkę.
Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z
cebulką. Gdy
kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko
wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane
grzyby,
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz, sporą ilość
majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż
grzybki będą miękkie).W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę
ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników.Tak przygotowany
wywar zalewamy 450 ml
żurku. Następnie dodajemy
śmietankę i wszystko razem zagotowujemy.Smacznego ! :)

