Wykonanie
Niezbędne produkty:4-6
udek z kurczaka10 łyżek
cukru10 łyżek
oleju10 łyżek
sosu sojowegoTym razem danie z
kury. Przepis na
kurczaka po wietnamsku znam od dziecka. Mimo że nie mamy wschodnich korzeni, moja mama przygotowywała czasem na obiad.Do przygotowania tego dania najlepiej zaopatrzyć się w pałki lub małe udka w całości i skrzydełka. Danie jest proste w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Jedyną trudność nastręcza zrobienie karmelu nie przypalając go w trakcie.
Kawałki
kurczaka zostawiamy na kilka godzin w
sosie sojowym z
czosnkiem.Przygotowanie zaczynamy od wsypania do garnka
cukru i podgrzewaniu go na małym ogniu aż zamieni się w karmel.
Chwila w której
cukier zamieni się w karmel jest bardzo krótka i od tego momentu niewiele trzeba aby go przypalić więc trzeba uważać.
Cukru nie powinno się mieszać w trakcie przygotowywania karmelu. Jeżeli w jednym miejscu garnka już mamy płynną konsystencję która zaczyna bulgotać a w innej jeszcze sypki
cukier, możemy delikatnie przerzucić część
cukru na karmel.
Jak w garnku będziemy już
mieli ciemny, aksamitny karmel dodajemy
olej.Nie należy się wówczas przejmować jeśli na dnie garnka utworzy się skorupka z karmelu ponieważ w trakcie smażenia sos powinien uzyskać zwartą konsystencję.
Kura razem z
sosem sojowym i
czosnkiem ląduje w garze.Obracamy ją tak aby nie przywarła i aby każda jej część zanurzyła się w sosie.
Co jakiś czas przewracając, smażymy
kurczaka przez około 1h. W międzyczasie możemy przykryć całość pokrywką. Jeżeli chcemy uzyskać nieco lżejszy sos możemy podlać nieco
wodą ale wówczas
mięso stanie się bardziej gotowane niż smażone.Po około 30 minutach powinno wyglądać mniej więcej tak:
Niezbędne produkty:1
cytryna1 łyżka
miodu1 łyżka
musztardy2 łyżki
oleju4-5 ząbków
czosnkuW
między czasie możemy zacząć przygotowywać
sałatę i
sos winegret.
Mieszamy wszystko w kubeczku i pozostawiamy na uboczu.
Sałata zostanie oblana sosem przed samym podaniem na stół, inaczej zmięknie i stanie się mało chrupiąca.Na
oliwie z oliwek szklimy pokrojony w plasterki
czosnek.
Czosnek możemy od razu dodać do
sałaty.
W
między czasie nasze
mięso powinno już być gotowe i powoli możemy zbliżać się do końca.
Tak przygotowanego
kurczaka lubię podawać z
ryżem.
SMACZNEGO !!!