Wykonanie
Sezon na
pomarańcze i
mandarynki w pełni, bo objadam się nimi codziennie w pracy, ale takiego pomysłu jeszcze nie miałam, ażeby połączyć smak
owoców z
mięsem. Teraz szczerze żałuję, że nie odkryłam tego wcześniej, bo jakże skrzywdzone były moje
kubki smakowe.Zobaczcie sami co może wspaniałego wyjść z połączenia
kurczaka z
owocami południowymi.SKŁADNIKI:4
udka z kurczaka,4 łyżki
cukru,2 łyżki
musztardy francuskiej,2 łyżki
sosu sojowego ciemnego,
olej do smażenia,
pieprz i
sól,3
pomarańcze,2 woreczki
ryżu,WYKONANIE:Marynata do
mięsa:Do miski wyciskamy sok z jednej
pomarańczy łączymy go z
musztardą oraz
cukrem, aż
cukier nam się rozpuści. Z udek ściągnęłam skórę i ponacinałam je lekko.
Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy
olej,
mięso wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej strony, na złotawy kolor. Następnie wlewamy pozostałą marynatę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż
mięso będzie miękkie.Gdy marynata odparuje uzupełniamy niewielką ilością
wody i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Pozostałe
pomarańcze kroimy w kosteczki bez błonek i dodajemy ją pod koniec duszenia do naszego
kurczaka.
W zależności ile
wody dolejemy do
kurczaka tak dużo
zrobi się sosu. Podałam
kurczaka z
ryżem, z którym sos skomponował się genialnie!
SMACZNEGO !!!