ßßß
Sezon na pomarańcze i mandarynki w pełni, bo objadam się nimi codziennie w pracy, ale takiego pomysłu jeszcze nie miałam, ażeby połączyć smak owoców z mięsem. Teraz szczerze żałuję, że nie odkryłam tego wcześniej, bo jakże skrzywdzone były moje kubki smakowe.Zobaczcie sami co może wspaniałego wyjść z połączenia kurczaka z owocami południowymi.SKŁADNIKI:4 udka z kurczaka,4 łyżki cukru,2 łyżki musztardy francuskiej,2 łyżki sosu sojowego ciemnego,olej do smażenia,pieprz i sól,3 pomarańcze,2 woreczki ryżu,WYKONANIE:Marynata do mięsa:Do miski wyciskamy sok z jednej pomarańczy łączymy go z musztardą oraz cukrem, aż cukier nam się rozpuści. Z udek ściągnęłam skórę i ponacinałam je lekko.Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy olej, mięso wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej strony, na złotawy kolor. Następnie wlewamy pozostałą marynatę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.Gdy marynata odparuje uzupełniamy niewielką ilością wody i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostałe pomarańcze kroimy w kosteczki bez błonek i dodajemy ją pod koniec duszenia do naszego kurczaka.
W zależności ile wody dolejemy do kurczaka tak dużo zrobi się sosu. Podałam kurczaka z ryżem, z którym sos skomponował się genialnie!
SMACZNEGO !!!