ßßß Cookit - przepis na Pieczone kurczę w miodzie

Pieczone kurczę w miodzie

nazwa

Wykonanie

Gdy za oknem zima nie odpuszcza, a choroba się do nas dobiera najlepsza jest woda z miodem i cytryną. Miód znano i ceniono już w Starożytnym Egipcie, ja jednak nie będę skupiać się tutaj na właściwościach pielęgnacyjnych skóry, a na tych leczniczych i smakowych. Jest wiele rodzajów miodu - zaczynając od tych najbardziej powszechnych jak np. lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy dochodząc do gryczanego, rzepakowego i wielu innych. Dobry miód (zresztą jak wiele innych produktów) to taki wytwarzany przez małą, domową pasiekę. Bez problemu da się rozpoznać miód przemysłowy od tego prawdziwego - przede wszystkim gęstością i płynnością. Prawdziwe, dobre miody krystalizują się i stają się gęste. Przemysłowy miód, kupowany w sklepie zazwyczaj jest płynny i przezroczysty.
Będąc dzieckiem nie chciałam słyszeć o jedzeniu takiego "gluta", rodzice musieli specjalnie kupować mi miód w supermarkecie, który był leisty i w kolorze złota. Z wiekiem jednak przekonałam się do tego pasiecznego i za żadne skarby nie wymieniłabym go na nic innego. Mam to szczęście, że miody dostaję z zaufanego źródła (od znajomych rodziców, lub też dziadka przyjaciółki). Ale bywając w sklepach ze zdrową "eko" żywnością czy też w małych warzywniakach na pewno uda wam się trafić na bardzo smaczne, dobre i zdrowe miody.
Jeśli macie już taki miód w szafce proponuję przygotować
mięso:
4 podudzia z kurczaka
4 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
ziemniaczki:
5 sporych ziemniaków
2 łyżki tymianku
olej
mięso:
Miód, sos sojowy, oliwę, czosnek, paprykę i sok z cytryny wymieszać w misce aż do połączenia się składników. W marynatę włożyć udka, polewając je także od góry i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
ziemniaczki:
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w ćwiartki (lub nawet mniejsze kawałki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ziemniaki równo rozmieścić na blasze i polać odrobiną oleju. Posypać solą i tymiankiem.
Smacznego ;)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/03/pieczone-kurcze-w-miodzie.html