Wykonanie
Gdy za oknem zima nie odpuszcza, a choroba się do nas dobiera najlepsza jest
woda z
miodem i
cytryną.
Miód znano i ceniono już w Starożytnym Egipcie, ja jednak nie
będę skupiać się tutaj na właściwościach pielęgnacyjnych skóry, a na tych leczniczych i
smakowych. Jest wiele rodzajów
miodu - zaczynając od tych najbardziej powszechnych jak np. lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy dochodząc do gryczanego, rzepakowego i wielu innych. Dobry
miód (zresztą jak wiele innych produktów) to taki wytwarzany przez małą, domową pasiekę. Bez problemu da się rozpoznać
miód przemysłowy od tego prawdziwego - przede wszystkim gęstością i płynnością. Prawdziwe, dobre
miody krystalizują się i stają się gęste. Przemysłowy
miód, kupowany w sklepie zazwyczaj jest płynny i przezroczysty.Będąc dzieckiem nie chciałam słyszeć o jedzeniu takiego "gluta", rodzice musieli specjalnie kupować mi
miód w supermarkecie, który był leisty i w kolorze złota. Z
wiekiem jednak przekonałam się do tego pasiecznego i za żadne skarby nie wymieniłabym go na nic innego. Mam to szczęście, że
miody dostaję z zaufanego źródła (od znajomych rodziców, lub też dziadka przyjaciółki). Ale bywając w sklepach ze zdrową "eko" żywnością czy też w małych warzywniakach na pewno uda wam się trafić na bardzo smaczne, dobre i zdrowe
miody.Jeśli macie już taki
miód w szafce proponuję przygotować
mięso:4 podudzia z
kurczaka4 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwyłyżeczka
ostrej papryki2 ząbki
czosnkusok z ćwiartki
cytrynyziemniaczki:5 sporych
ziemniaków2 łyżki
tymiankuolejmięso:
Miód,
sos sojowy,
oliwę,
czosnek,
paprykę i
sok z cytryny wymieszać w misce aż do połączenia się składników. W marynatę włożyć udka, polewając je także od góry i wstawić do lodówki na min. 30 min.Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.ziemniaczki:
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w ćwiartki (lub nawet mniejsze kawałki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Ziemniaki równo rozmieścić na blasze i polać odrobiną
oleju. Posypać
solą i
tymiankiem.Smacznego ;)