Wykonanie
Lubicie banany?W moim rodzinnym domu nazywaliśmy je
małpi kit, i zdania na ich temat były podzielone. Tato, i owszem, mógł zjadać na kilogramy, Mama skubnęła od czasu do czasu, ale bez większych ekscytacji. Babcia nie jadała, a my z
Młodą, wiadomo - dzieci. Zjedzą wszystko, co słodkie.Dzisiaj
banany jem z przyjemnością, pod warunkiem, że nie są zbyt dojrzałe. Takie już miękkie, z czarnymi kropeczkami i bardzo słodkie zdecydowanie mnie nie pociągają, choć podobno takie właśnie smakują najlepiej. Cóż... O gustach się nie dyskutuje.Prawda jest taka, że jak już kupuję
banany, to kupuję ich, z premedytacją, za dużo. Wiem, że nie zdążę ich zjeść w stanie nie do końca dojrzałym, i że później na blacie w kuchni będą leżały takie biedne, lekko czarne... I o to właśnie chodzi! Bo, choć dla mnie do jedzenia
solo już się nie nadają, to do ciasta będą w sam raz. A ciasta
bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne.Najpopularniejsze to
chlebki, czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie nadają się do zabrania ze sobą kawałka na wycieczkę lub na podwieczorek do kubka gorącego
kakao. Uwielbiam takie piec, znikają niemal szybciej, niż zdążyły się pojawić. Tym razem miałam jednak apetyt na coś innego; idealną propozycję znalazłam na blogu Kuchenne fantazje . Ciasto z dodatkiem
likieru kawowego wyszło wyśmienite; wszyscy wiedzą, że
banany i
kawa to wyjątkowo zgrany duet. Delikatnie pachnące
cynamonem, wilgotne i mięciutkie - zasmakuje każdemu.I na podwieczorek też się nada...
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)500 g
mąki pszennej300 ml
jogurtu naturalnego75 g
cukru50 g jasnego
cukru muscovado3
jajka175 ml
oleju2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu2
bananydodatkowo:3
banany150 ml
likieru kawowego3
banany obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Zalać
likierem kawowym, odstawić na 30-60 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem,
sodą i
cynamonem.
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlać
olej, a następnie na zmianę dodawać
jogurt z
mąką, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać dwa rozgniecione widelcem
banany i 50 ml
likieru kawowego od moczenia plasterków
bananów.Ciasto przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki
bananów.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!Według mnie ciasta
bananowe są takie właśnie jesienne; kiedy innych
owoców zaczyna brakować, można sięgnąć po te
słonecznie żółte półksiężyce, które są niesamowicie uniwersalne.