Wykonanie
8 października 2014Składniki:1 kg.
marchewki300g.
mrożonego szpinaku4
jajka3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju200m.
jogurtu naturalnego2 szklanki
maki pszennej1 łyżka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejkwadratowa blaszka 25x25cm lub średniej wielkości tortownicapapier do pieczenia do wyłożenia blaszki lub masło+bułka
tarta do wysypania tortownicy
Przygotowanie:
Szpinak przed przygotowaniem ciasta rozmrozić.
Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Mąkę wmieszać z
proszkiem do pieczenia ,
sodą oczyszczoną i
cynamonem.
Jajka z
cukrem ubić na puszystą pianę,wlać powoli
olej,
jogurt naturalny i
mąkę nie przerywając ubijania.Do masy dodać
szpinak oraz
marchew.Ciasto dokładnie wymieszać łyżką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/tortownicę posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą,przelać ciasto ,piec 1h. w nagrzanym piekarniku do 180st.SmacznegoPost navigation← Gęsty,aromatyczny,syty i rozgrzewający krem z dyni. Smakuje wyśmienicie.Moja córka była nim zachwycona :)Aromatyczna,syta zapiekanka z
ryżu,
grzybów ,
marchewki i
mięsa mielonego.Smaczna na ciepło i zimno.Polecam podać z surówką z
marchewki. →