ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo-szpinakowe

Ciasto marchewkowo-szpinakowe

nazwa

Wykonanie

8 października 2014
Składniki:
1 kg. marchewki
300g. mrożonego szpinaku
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
200m. jogurtu naturalnego
2 szklanki maki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kwadratowa blaszka 25x25cm lub średniej wielkości tortownica
papier do pieczenia do wyłożenia blaszki lub masło+bułka tarta do wysypania tortownicy
Przygotowanie:
Szpinak przed przygotowaniem ciasta rozmrozić.
Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i cynamonem.
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę,wlać powoli olej,jogurt naturalny i mąkę nie przerywając ubijania.
Do masy dodać szpinak oraz marchew.
Ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,przelać ciasto ,piec 1h. w nagrzanym piekarniku do 180st.
Smacznego
Post navigation
← Gęsty,aromatyczny,syty i rozgrzewający krem z dyni. Smakuje wyśmienicie.Moja córka była nim zachwycona :)
Aromatyczna,syta zapiekanka z ryżu,grzybów ,marchewki i mięsa mielonego.Smaczna na ciepło i zimno.Polecam podać z surówką z marchewki. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/wilgotne-lekko-slodkie-ciasto-z-warzywami-ktorych-w-ogole-nie-czuc-fajna-alternatywa-przemycenia-witamin-dzieciom-ktore-chetnie-zjadaja-domowe-wypieki-zapach-i-smak-cynamonu-jest-w-nim-jak-najbardzie