Wykonanie
Ciasto
marchewkowe... kiedyś dla mnie niezrozumiałe połączenie, czyli warzywa jako
słodycze... :) Jest to możliwe, a zarazem jest to naprawdę smaczna kombinacja... Polecam!
Składniki:4 średnie
marchewki3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru4
jajka1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki startego świeżego
imbiruLista zakupów.Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą, następnie dodać
jajka,
olej oraz starty
imbir i dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do masy i połączyć w jedną całość. Ja piekłam w silikonowej formie w 200°C (bez termoobiegu - taki piekarnik :) ) przez prawie 120 minut...Opcjonalnie do ciasta można dodać
rodzynki,
orzechy lub inne ulubione dodatki.Przechowywać w zawinięte w folię aluminiową - z każdym dniem ciasto staje się wilgotniejsze.