Wykonanie
Roladki są uniwersalnym daniem. Można podać je na obiad w towarzystwie
kaszy,
ziemniaków,
ryżu lub bukietu jarzyn. Można też, gdy wystygną, pokroić w plastry i zalać galaretą, można ułożyć na półmisku by serwować na przystawkę czy przekąskę.W zależności od wybranych dodatków powstaje
barwna kompozycja, która tworzypiękną dekorację uroczystego i codziennego stołu. Mnie najbardziej smakują z
kasząjęczmienną koniecznie z podwójnym dodatkiem jarzyn i
kiszonym ogórkiem.

Roladki:700 g wieprzowego
schabu bez kości,2
marchewki,jedna
cukinia,2
czerwone cebule,pół
czerwonej papryki,150 g
słoniny wędzonej (bardzo cienkie plasterki),4 łyżki
musztardy miodowej,
sól i
pieprz ziołowy.Sos:2 szklanki
mięsnego bulionu,250 g brązowych
pieczarek,3-4 łyżki słodkiej
śmietanki 12%,5-6
rodzynek sułtańskich,
tymianek,sok z jednej
pomarańczy.
Mięso umyłam, dokładnie osuszyłam, pokroiłam w równe plastry, rozbiłam tłuczkiem.Oprószyłam
solą i
ziołowym pieprzem.
Marchewkę i
cukinię za pomocą obieraczkido jarzyn pokroiłam w podłużne plastry,
paprykę w paski a
cebulę w piórka.Porcje
schabu posmarowałam warstwą
musztardy, obłożyłam
słoniną,
marchewką,
cukinią,
papryką i
cebulą. Ciasno zwinęłam, spięłam wykałaczkami (można teżobwiązać sznurkiem). Obsmażyłam na odrobinie
oleju w głębokiej patelni ze wszystkichstron. Wlałam
mięsny wywar, przykryłam, dusiłam na małym gazie około 20 minut.W międzyczasie oczyściłam, pokroiłam i zasmażyłam
pieczarki a następnie włożyłam jedo naczynia z roladkami. Dodałam sok z
pomarańczy i
rodzynki, dusiłam jeszczekilkanaście minut, aż sos nieco odparował. Zdjęłam z ognia, wlałam
śmietankę, doprawiłamsuszonym
tymiankiem. Podałam z
kaszą jaglaną,
kiszonymi ogórkami i dużą ilością
zieleniny.Bardzo smacznie polecam :)