ßßß Cookit - przepis na Schabowe roladki z warzywami w sosie grzybowym

Schabowe roladki z warzywami w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Roladki są uniwersalnym daniem. Można podać je na obiad w towarzystwie kaszy,
ziemniaków, ryżu lub bukietu jarzyn. Można też, gdy wystygną, pokroić w plastry i zalać galaretą, można ułożyć na półmisku by serwować na przystawkę czy przekąskę.
W zależności od wybranych dodatków powstaje barwna kompozycja, która tworzy
piękną dekorację uroczystego i codziennego stołu. Mnie najbardziej smakują z kaszą
jęczmienną koniecznie z podwójnym dodatkiem jarzyn i kiszonym ogórkiem.
Roladki:
700 g wieprzowego schabu bez kości,
2 marchewki,
jedna cukinia,
2 czerwone cebule,
pół czerwonej papryki,
150 g słoniny wędzonej (bardzo cienkie plasterki),
4 łyżki musztardy miodowej,
sól i pieprz ziołowy.
Sos:
2 szklanki mięsnego bulionu,
250 g brązowych pieczarek,
3-4 łyżki słodkiej śmietanki 12%,
5-6 rodzynek sułtańskich,
tymianek,
sok z jednej pomarańczy.
Mięso umyłam, dokładnie osuszyłam, pokroiłam w równe plastry, rozbiłam tłuczkiem.
Oprószyłam solą i ziołowym pieprzem. Marchewkę i cukinię za pomocą obieraczki
do jarzyn pokroiłam w podłużne plastry, paprykę w paski a cebulę w piórka.
Porcje schabu posmarowałam warstwą musztardy, obłożyłam słoniną, marchewką,
cukinią, papryką i cebulą. Ciasno zwinęłam, spięłam wykałaczkami (można też
obwiązać sznurkiem). Obsmażyłam na odrobinie oleju w głębokiej patelni ze wszystkich
stron. Wlałam mięsny wywar, przykryłam, dusiłam na małym gazie około 20 minut.
W międzyczasie oczyściłam, pokroiłam i zasmażyłam pieczarki a następnie włożyłam je
do naczynia z roladkami. Dodałam sok z pomarańczy i rodzynki, dusiłam jeszcze
kilkanaście minut, aż sos nieco odparował. Zdjęłam z ognia, wlałam śmietankę, doprawiłam
suszonym tymiankiem. Podałam z kaszą jaglaną, kiszonymi ogórkami i dużą ilością zieleniny.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/04/schabowe-roladki-z-warzywami-w-sosie.html