Wykonanie
Rozgrzewająca, aromatyczna zupapomidorowa kryje w sobie całągamę jarzyn, treściwy
bulion i
kiełkirzodkiewki. Ma piękną, głęboką barwę,wyrazisty smak i wspaniały aromat.100 ml
wywaru warzywnego lub
mięsnego,2
marchewki,
pietruszka, plaster
selera,2
ziemniaki, 2
łodygi selera naciowego,
cukinia, puszka krojonych
pomidorów,2 łyżki
koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz, suszone
zioła:
oregano,
kolendra i pokrzywa, garstka
kiełków rzodkiewki.
Marchew,
korzeń selera,
pietruszkę oraz
ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
Cukinię umyłam, pokroiłam w kostkę razem ze skórką,
łodygi selera pozbawiłam łykowatych włókien, pokroiłam w plasterki.W garnku z grubym dnem rozgrzałam odrobinę
oleju i zasmażyłam warzywa. Po kilku chwilachwlałam
mięsny wywar ( z
wołowiny i drobiowych skrzydełek), gotowałam na niewielkim ogniuokoło 20 minut. Następnie dodałam koncentrat i
pomidory z puszki. Doprawiłam
białym pieprzemświeżo utłuczonym,
kolendrą,
oregano i pokrzywą. Odstawiłam na parę minut, by zupa odpoczęła.Rozlałam do miseczek, przybrałam
kiełkami rzodkiewki,
skropiłam oliwą. Chętni dostali jeszczełyżkę gęstej, kwaśnej
śmietany, ale uważam, że nie jest ona potrzebna.Bardzo smacznie polecam :)