Wykonanie
Dzisiaj będzie o jednej z moich ulubionych zup - kremie z
cukinii. Uwielbiam jej kolor, smak i konsystencję. Podaję ją zazwyczaj z
kiełkami i prażonymi
ziarnami słonecznika lub
migdałami. To zupa ekspresowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Polubiły ją nawet dzieci - a w przypadku moich "antywarzywnych" - to dość spory sukces:)
Cukinia zajmuje w mojej kuchni ważne miejsce, zarówno w przystawkach, sałatkach, zupach, jak i daniach głównych. Szczególnie dietetycznych. Cenię to warzywo za różnorodność zastosowań i delikatny smak.Zwieńczeniem wszystkich pozytywnych cech
cukinii jest dla mnie zupa - krem. W tym wydaniu - lekka i bardzo smaczna. A jak smakuje na świeżym powietrzu! Polecam bardzo:)A skoro o świeżym powietrzu
mowa, to postanowiłam się podzielić z
Wami pomysłem na to, jak sprawić, aby serwetki podane do posiłku nie odfrunęły nam ze stołu. Jak zapewne zauważyliście na zdjęciach, do serwetek przymocowałam obciążniki w kształcie cząstek
pomarańczy. To zakupione przeze mnie, w czasie świąt Wielkanocnych obciążniki do obrusu, które ciekawie wyglądają i praktycznie sprawdzają się również na serwetkach.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (dla 2 osób):1 duża
cukinia400 - 500 ml
wywaru z warzyw (ja robię go sama, poniżej przepis)odrobina
gałki muszkatołowejsok z cytrynysól i
pieprz do smaku
kiełki i/lub prażone
migdały do dekoracjiPrzygotowanie:
Cukinię opłukać i pokroić na dość spore kawałki.Do garnka dodać łyżkę
oliwy i przez chwilę dusić w nim
cukinię.Dodać
wywar warzywny, zmniejszyć płomień/moc płyty i gotować ok. 10 minut (do miękkości). Zmiksować lub zblendować.Zupę przyprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
sokiem z cytryny.Podawać z
kiełkami i/lub uprażonymi na suchej patelni
migdałami lub
ziarnami słonecznika.
Wywar warzywny (ok. 500 ml)- składniki:1
marchewka1
pietruszka1/2
selera korzeniowego lub 1 łodyga
selera naciowegopół małej
cebulisól i
pieprzopcjonalnie - ulubione
ziołaWywar warzywny - przygotowanie:Pokrojone warzywa dusić przez chwilę w garnku z łyżką
oliwy. Dodać 500-600 ml
wody i gotować przez 20-30 minut. W razie potrzeby dodać
wodę.Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Odcedzić.Taki
wywar można zamrozić i używać do przygotowania zup i
sosów.Smacznego!