ßßß
Składniki :1/2 paczki kaszy gryczanej prażonej ( 200 g )1/2 czerwonej papryki1 cebulka1/2 małej cukinii1 łodyga selera naciowego1 średnia marchewka1 korzeń pietruszkikawałek ( wielkości pietruszki ) selera korzeniowego2 łyżki masła2 kostki bulionowe warzywnepieprz , ewentualnie sól do smaku
Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę , jak najmniejszą . Kaszę gryczana wrzucamy na roztopione masło i chwilkę prażymy , dodajemy warzywa i smażymy aż zaczną się robić miękkie i pachnieć smażonym 😉 Podlewamy wodą , około 1 szklanki i wrzucamy obie kostki bulionowe .
Dusimy , na małym ogniu , ciągle mieszając , bez przykrycia , dolewając wodę za każdym razem gdy kasza ją wciągnie . Po około 10-15 minutach kasza powinna być miękka i gotowa , pieprzymy , próbujemy , jeśli zbyt mało słona to dosalamy . Podajemy na ciepło do ryby w panierce lub do kotletów schabowych , mielonych , siekanych .. 😉 Sama tez jest niezła 😉 Dzisia j kasza była serwowana z udkami w majonezowej skorupce.. mniam ;0