ßßß Cookit - przepis na Noworoczny tatar

Noworoczny tatar

nazwa

Wykonanie

Ostatni dzień roku, ostatni wieczór,
ostatnia noc... Wszelkie wspomnienia,
emocje, radości, tęsknoty, wzruszenia i kilka małych łez pakuję cierpliwie,
związuję nicią pamięci i chowam głęboko w sercu. Otwieram się na nowe wyzwania i nowe zderzenia z trudną rzeczywistością.
Pełna Miłości, nadziei i wiary odważnie
staram się powitać Nowy Rok i wszystko,
co nam - mnie przyniesie.
Przygotowałam kilka przekąsek, którymi
będziemy rozkoszować się celebrując tę
wyjątkową noc. Tatar - absolutna rozkosz dla podniebienia. Tym razem w formie sylwestrowych gwiazdek.
600 g świeżej polędwicy wołowej, 5 żółtek, 2 filety anchovies, solidny chlust oliwy,
biały pieprz, łyżka musztardy staropolskiej, płaska łyżeczka papryki, sól, łyżeczka kaparów,
czerwona cebula, duży kiszony ogórek, łyżka soku z cytryny.
Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam z błon, zmieliłam. Świeże jaja dokładnie umyłam,
sparzyłam, oddzieliłam żółtka od białek. Kapary drobno posiekałam, cebulę i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Filety anchovies utarłam w moździerzu z pieprzem i oliwą.
Polędwicę połączyłam dokładnie z cebulą, ogórkiem, musztardą, kaparami, papryką, solą,
cytrynowym sokiem, żółtkami oraz zawartością moździerza. Z powstałej masy powycinałam
gwiazdki. Każdą porcję ułożyłam na oddzielnym, schłodzonym półmisku.
Przybrałam plasterkami cytryny, roszponką, koperkiem, rodzynkami i czerwoną papryką.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/12/noworoczny-tatar.html