ßßß Cookit - przepis na Tatar ze śledzi

Tatar ze śledzi

nazwa

Wykonanie

Dziś przeglądałam swoje archiwum kulinarne, moją uwagę zwróciła broszurka z 2005 roku, wydana przez moje gotowanie "Najlepsze dania na przyjęcia". Mam nadzieję w najbliższym czasie, zrobić wszystkie przepisy z modyfikacjami.
Dziś zapraszam na tatara ze śledzia z produktami regionalnymi.
Składniki
4 filety śledziowe
1 czerwona papryka
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ogórki konserwowe
pęczek koperku
kapary
cytryna
oliwa z oliwek
Wykonanie
Filety opłukać zimną wodą, pokroić w kwadraty 2 cm włożyć do miski.
Skropić oliwą z oliwek i cytryną ostawić na 12 godzin. Następnie osączyć posiekać w kostkę.
Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymieszać z papryką ogórkami i cebulą. Skropić jeszcze raz oliwą i sokiem z cytryny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje.
Udekorować gałązkami kopru, kaparami i ewentualnie rodzynkami.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/03/tatar-ze-sledzi.html