ßßß Cookit - przepis na Tatar wołowy.

Tatar wołowy.

nazwa

Wykonanie

Danie, które ma swoich miłośników i zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?
Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :)
Składniki: (na 2 porcje)
300g polędwicy wołowej
2 małe ogórki kiszone
1 nieduża cebula
1 łyżeczka musztardy
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 małe żółtka jajka
Przygotowanie:
Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy w mięsie zagłębienie, wkładamy w nie żółtko i podajemy z posiekaną cebulą oraz kiszonymi ogórkami.
Przed zjedzeniem wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/tatar-woowy.html