Wykonanie
Tatar czyli potrawa przyrządzana z
mięsa wołowego,
żółtek jaj,
cebuli oraz różnych dodatków takich jak
ogórki kiszone,
kapary czy
grzyby marynowane.
Mięso przygotowane na tatar powinno być chude, a także świeże i miękkie.Tatar przygotowany przeze mnie jest na bazie powszechnie stosowanych składników z dodatkiem wędzonego
jajka.Składniki:- 200 g
polędwicy wołowej- 2 małe
szalotki-
ogórek kiszony-
żółtko- łyżeczka
musztardy Dijon-
oliwa z oliwek-
sól-
pieprzDodatki:-
jajko- siano- garnek oraz sitko blaszanePrzygotowanie:
Polędwicę wołową kroimy najpierw w cienkie paski, a następnie szatkujemy drobno nożem.
Cebulę oraz
ogórka również kroimy w drobną kostkę.Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy
żółtko,
musztardę i mieszamy.
Sól,
pieprz oraz
oliwę dodajemy według uznania. Ponownie wszystko mieszamy i przekładamy na talerz.W garnku umieszczamy siano, które podpalamy. Siano powinno być dobrze wysuszone, tak żeby się płynnie paliło. Na garnek umieszczamy sitko, na które wlewamy
jajko i przykrywamy go pokrywką.Pod wpływem temperatury i unoszącego się
dymu jajko zacznie się wędzić.
Jajko zeskrobujemy łyżką i układamy na tatar.