ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowo - jarzynowy z dynią

Gulasz wołowo - jarzynowy z dynią

nazwa

Wykonanie

Soczyste, delikatne, mięciutkie
mięso gotowane długo na ledwie
migającym ogniu. Solidny posiłek,
o typowo jesiennym smaku i aromacie.
W potrawie wykorzystałam
marynowaną dynię, której ostatni
słoiczek został mi z ubiegłego roku.
650 g wołowej łopatki, 2 marchewki,
cebula, nieduża pietruszka, ćwiartka
selera, liść laurowy, szczypta nasion
kolendry, 2 ziarna angielskiego ziela,
pieprz, sól kamienna, 150 g marynowanej
dyni, 4 łyżki słodkiej śmietanki 12%.
Wołowinę umyłam, osuszyłam i oczyściłam z niepotrzebnych błon. Pokroiłam w 2,5 cm kostkę.
Obsmażyłam partiami na rozgrzanym oleju. Rumiane mięso przełożyłam do garnuszka,
zalałam gorącą wodą, dusiłam powolutku. Po 30 minutach dodałam obrane jarzyny,
opaloną cebulę, liść laurowy, kolendrę i ziele angielskie. Po ponad dwóch godzinach
duszenia, gdy mięso zrobiło się miękkie wyjęłam jarzyny (cebulę wyrzuciłam) i wołowinę
a wywar przecedziłam. Klarowny płyn zmiksowałam z marchewką, selerem i pietruszką.
Powstał aksamitny sos o pięknej barwie. Włożyłam z powrotem mięso, doprawiłam solą i pieprzem. Podgrzałam nie doprowadzając już do wrzenia. Do potrawy włożyłam dynię
zostawiając kilka kostek do dekoracji. Wlałam śmietankę, delikatnie wymieszałam.
Gulasz podałam z ugotowaną na parze, skropioną oliwą brukselką i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Całość przybrałam sałatą, natką pietruszki i pestkami granatu.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/10/gulasz-woowo-jarzynowy-z-dynia.html