Wykonanie
Wiosna uskrzydla, napawa radością,optymizmem i dostarcza coraz więcej nowych pomysłów. Wczorajszy obiadbył wyjątkowo pogodny, wesoły i lekki.Duszone
żeberka z dodatkiem warzyw,aromatycznych przypraw, golden
syrupu i... pereł. Te lśniące kuleczki o neutralnymsmaku to sago, które uwielbiam.600 g przerośniętych
żeberek, plaster
selera,2
marchewki, kawałek jasnej części
pora,pół
pietruszki, 3 ziarna
ziela angielskiego,duży
liść laurowy, 2
goździki, szczypta
soli kamiennej, pół łyżeczki ziaren czarnego
pieprzu, 3
jagody jałowca, szczypta nasion
kolendry.Ponadto: czubata łyżka sago, łyżka golden
syrupu, łyżka soku z
pomarańczy.
Żeberka umyłam, oczyściłam dokładnie osuszyłam i podzieliłam na części. Podsmażyłam ze wszystkich stron na
oleju w głębokiej patelni. Dodałam jarzyny oraz
przyprawy, zalałam
wodą tak, by lekko przykrywała
mięso. Przykryłam, dusiłam na małym ogniu do miękkości.Podczas duszenia powstał klarowny, treściwy, bardzo smaczny
bulion. Gdy kości zaczęłyoddzielać się od
mięsa, wyjęłam
żeberka i jarzyny - odłożyłam na kilka chwil.Płyn przecedziłam, wlałam do garnuszka, wsypałam sago. Gotowałam mieszając częstodo chwili, aż kuleczki zrobiły się przejrzyste. Za ich sprawą sos zagęścił się.Dodałam golden
syrup i sok z
pomarańczy. Do patelni włożyłam z powrotem
mięso,zalałam aksamitnym, perłowym sosem.Podałam z tłuczonymi
ziemniakami i surówką z
brukselki .Bardzo smacznie, wiosennie polecam :)