Wykonanie

Niezwykle pożywna, rozgrzewająca i smaczna. Solidna porcja energii na jesienne, coraz chłodniejszedni. Tradycyjną parzybrodęprzyrządza się z białej, słodkiej
kapusty,
żeberek bądź
boczku,
ziemniaków i
włoszczyzny.Zamiast
boczku użyłamwyrośniętej pachwiny a pod koniecgotowania dodałam też garstkę
kapusty kiszonej dla wzbogaceniasmaku.70 dag
kapusty poszatkowałam,zalałam zimną
wodą. Dodałam40 dag pachwiny, dwie
marchewki starte na największych oczkach tarki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, gałązkę
selera i jedną
pietruszkęoraz 5
ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę.Gotowałam około 1,5 godziny. W międzyczasie doprawiłam
morską solą i łyżeczką
kminku.Pod koniec dotowania wyjęłam
mięso, pokroiłam je w paski, zasmażyłam i z powrotem włożyłam do zupy. Dodałam też garstkę
kiszonej kapusty.Gotowałam jeszcze kilkanaście minut. Potrawę zagęściłam zasmażkąprzygotowaną z łyżeczki
mąki i
masła.Przed podaniem posypałam
natką pietruszki i odrobiną
majeranku.Bardzo smacznie polecam :)